NLL-pressbild

Alfa eCare – först ut att ansluta till Nationella Läkemedelslistan

Alfa eCare – först ut att ansluta till Nationella Läkemedelslistan

Alfa eCare har som första systemleverantör påbörjat anslutningsprocessen till Nationella läkemedelslistan tillsammans med E-hälsomyndigheten och allt talar för att det första receptet i NLL kommer skapas med Alfa eCare Recept i oktober 2022.

Redan för 20 år sedan låg Alfa eCare i bräschen för digitaliseringens utveckling och var det bolag som skickade det allra första, elektroniska receptet i Sverige. Det skickades från Alfa eCare Recept (då under namnet Sigma e-Recept) till det statligt ägda Apoteksbolaget.

Idag är 99 % av alla recept elektroniska och många vinster har gjorts i och med den digitala omställningen. Både för patienter, som slipper sitta och vänta på det gula pappersreceptet utanför doktorns rum, och för alla de som arbetar med receptförskrivning och recepthantering. För att inte nämna miljövinsterna och patientsäkerheten som har blivit mycket högre.

Mycket har hänt sedan dess men själva e-receptstandarden är i princip densamma. 2014 bildades E-hälsomyndigheten som på uppdrag av Socialdepartementet nu har tagit fram en helt ny recepthantering. Införandet av Nationella Läkemedelslistan (NLL) möjliggör att förskrivaren kan se patientens samtliga recept och ta hänsyn till dessa vid en ny förskrivning. Det innebär såklart en stor skillnad med ökad säkerhet och trygghet för såväl förskrivare, apotek och patient.

För att ansluta till den Nationella läkemedelslistan måste alla recept- och apotekssystem byggas om och det nuvarande sättet att skicka e-recept kommer fasas ut. Alfa eCare har som första systemleverantör påbörjat anslutningsprocessen tillsammans med E-hälsomyndigheten och allt talar för att det första receptet i NLL kommer skapas med Alfa eCare Recept i oktober 2022, exakt 21 år efter att Alfa eCare möjliggjorde att det första e-receptet i Sverige skickades.

Vill du veta mer om Alfa eCare Recept, vårt arbete tillsammans med E-hälsomyndigheten eller anslutningen till Nationella läkemedelslistan? Varmt välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan.

Läs mer om Nationella läkemedelslistan på E-hälsomyndighetens hemsida.

Dela gärna våra inlägg

Alfa eCare-Sara Brandberg

Sara Brandberg

Marketing manager

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om någon av våra nyheter,
ring eller mejla Sara.

Comments are closed.